test content
X
login

hasło


X

WPISZ ADRES E-MAIL
PODANY PRZY
ZAKŁADANIU KONTA




ZAREJESTRUJ
Twój Nick
Pod takim Nickiem będziesz widoczny dla innych

login
Może być taki sam jak Twój Nick
Login będzie Ci potrzebny do logowania
hasło

powtórz hasło
Akceptuję regulamin

Zapamiętaj swój login i hasło. U nas nie ma możliwości odzyskania straconego hasła


  Masz już konto?
ZALOGUJ SIĘ
Logowanie
Ustaw stronę jako startową KONKURSY
KATEGORIA
2014-11-17 17:11:18
Mazurek czekoladowy z rodzynkami
Składniki:

- 300 g mąki
- 200 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g rodzynek
- 200 g czekolady
- 5 łyżek mleka
- orzechy i migdały do przybrania

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać masło wszystko razem posiekać. Dodać cukier, jajko, cukier waniliowy, przetarte przez sitko żółtka i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30-40 minut. Po wyjęciu, rozwałkować i przełożyć na blachę o wymiarach ok. 22x28 cm. Wykleić brzegi do wysokości około 1,5 cm. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180?C. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia. Wyjąć z blachy i równomiernie pokryć rodzynkami. Czekoladę rozpuścić z mlekiem, posmarować ciasto a następnie przybrać orzechami i migdałami.
Kategoria: Gotowanie

Ten wpis polubiło 0 użytkowników

Zaloguj się aby lajkować.

Komentarze:

Zaloguj się aby komentować.
2014-11-17 17:09:27
Zraziki z mielonego mięsa
Składniki:

- 75 dag mieszanego mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka
- 4 cebule
- 4 średnie ogórki konserwowe
- 2 jajka
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 8 plastrów szynki
- 500 ml bulionu warzywnego
- 10 dag śmietany
- 4 łyżki oleju
- łyżka mąki
- szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bułkę namoczyć. Cebule obrać, jedną posiekać, resztę pokroić w krążki. Ogórki podzielić wzdłuż na połówki. Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkami, posiekaną cebulą, musztardą, solą, pieprzem i papryką. Masę podzielić na osiem części. Porcje mięsa umieścić na folii, lekko spłaszczyć. Na każdym kotlecie ułożyć plaster szynki i kawałek ogórka. Uformować roladki, spiąć wykałaczkami. Podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni. Na tym samym oleju zeszklić cebulę, oprószyć mąką, wlać śmietanę i bulion, mieszając zagotować. Do sosu włożyć zraziki, dusić pod przykryciem 5-10 minut.
Kategoria: Gotowanie

Ten wpis polubiło 0 użytkowników

Zaloguj się aby lajkować.

Komentarze:

Data: 2017-07-23 20:16:05

Autor: Dominik S

Bardzo dobre zraziki.
Polecam.
Zaloguj się aby komentować.
2014-11-17 17:08:27
Bananowy gulasz z kurczakiem
Składniki:

- 500 g filetów z kurczaka
- 2 banany
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki curry
- 3 łyżki oleju
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 szczypta słodkiej papryki
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Filety umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie zrumienić je na połowie oleju, przełożyć do rondelka, zalać szklanką bulionu, przykryć, dusić na małym ogniu przez 10 min. Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć i przełożyć do mięsa. Na czystą patelnię wlać resztę oleju i włożyć pokrojone w kostkę banany. Dusić na małym ogniu stale mieszając. Gdy banany lekko się rozpuszczą dodać curry, szczyptę ostrej papryki i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę dusić, przełożyć do mięsa. Dusić pod przykryciem jeszcze 10 min.
Kategoria: Gotowanie

Ten wpis polubiło 0 użytkowników

Zaloguj się aby lajkować.

Komentarze:

Zaloguj się aby komentować.
2014-11-17 16:48:28
Sałatka oliwkowa z pomidorami i serem feta
Składniki:

- 100 g czarnych oliwek pokrojonych na połówki
- 100 g zielonych oliwek pokrojonych na połówki
- 200 g sera feta pokrojonego w kostkę
- 200 g pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- 1 szklanka porwanych listków świeżej bazylii
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pół łyżeczki cukru
- duża szczypta soli
- duża szczypta białego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki suszonego oregano

Sposób przygotowania:

W misce wymieszać wodę, oliwę, sok z cytryny, czosnek, koperek, natkę pietruszki, cukier, sól, pieprz i bazylię. Dodać oliwki, pomidory i cebulę i delikatnie wymieszać z sosem. Na wierzchu poukładać ser feta, całość posypać suszonym oregano.
Kategoria: Gotowanie

Ten wpis polubiło 0 użytkowników

Zaloguj się aby lajkować.

Komentarze:

Zaloguj się aby komentować.
2014-11-17 16:47:04
Piersi kurczaka nadziewane szpinakiem
Składniki:

- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 100 g szpinaku
- 500 g obranych pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokroić w kostkę, dodać posiekaną cebulę i dusić na małym ogniu aż pomidory się rozpadną. Dodać bazylię, oregano, tymianek, cukier, sól i pieprz. Z piersi kurczaka odciąć małe filety i pokroić w drobną kostkę. W dużych filetach wyciąć kieszonki. Szpinak posiekać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekane mięso, dodać szpinak, przeciśnięty czosnek i gałkę muszkatołową. Po przestudzeniu dodać żółtko i wymieszać. Nałożyć farsz do mięsnych kieszonek i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym i piec pod przykryciem ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Kategoria: Gotowanie

Ten wpis polubiło 0 użytkowników

Zaloguj się aby lajkować.

Komentarze:

Zaloguj się aby komentować.
2014-11-17 16:36:50
De volaille z szynką i serem
Składniki:

- 1 podwójny filet z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki żółtego sera
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Fileta podzielić na cztery płaskie kawałki. Każdy kawałek delikatnie rozbić, przyprawić solą i pieprzem i położyć na nim plasterek szynki i sera. Zrolować, w razie potrzeby spiąć wykałaczką i dwukrotnie obtoczyć kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor kilkakrotnie obracając.
Kategoria: Gotowanie

Ten wpis polubiło 0 użytkowników

Zaloguj się aby lajkować.

Komentarze:

Zaloguj się aby komentować.
Dominik S Sobociński

Informatyk, księgarz, malarz, czytelnik, łucznik, kucharz, absolwent Politechniki Warszawskiej.

Blogi tego użytkownika:

Sprawdzone przepisy

Ostatni wpis: 2014-11-17
Mazurek czekoladowy z rodzynkami
Składniki: - 300 g mąki - 200 g masła lub margaryny - 100 g cukru - 1 jajko - 2 żółtka ugotowane na twardo - 1 opakowanie cukru waniliowego - 150 g rodzynek - 200 g czekolady - 5 łyżek...